Zomeravondwandeling...in de voetsporen van Barend Wandelaar...

Cultuur en ontspanning

Voortbordurend op de jaarlijkse Nieuwjaarswandeling, organiseert Kulturhus de Essenburcht aan het begin van de zomer deze zomeravondwandeling. Een voettocht van ca. 5 kilometer rond Kootwijkerbroek, met afsluitend een heerlijk zomers buffet.

Het programma:
We verzamelen tussen 18.30 en 19.00 uur bij De Essenburcht, waar u wordt verwelkomd met koffie/thee.
Vanaf 19.00 uur gaan we wandelen door het Hoevedaarp  en het Glidje, een stukje Topperveld, langs de oude grens van de maalschappen bij de Muntboerderijen, door het pastoriebos weer terug naar De Essenburcht.
Vanaf 20.15 uur nog een heel klein stukje lopen in De Essenburcht langs het buffet. Ook vertonen we dan nog niet eerder gepubliceerde filmbeelden van de Nieuwjaarswandelingen naar het Wekeromse Zand in 2018 en door het Wesselseveld in 2017, gemaakt door Piet Fabriek en 'live' van commentaar voorzien door Kees van Wolfswinkel en Harry Brons. Ook uw inspirende ideeën voor onze volgende Nieuwjaarswandeling zijn dan van harte welkom!

Prijs van de wandeling, en buffet, bedraagt € 15,00. Exclusief consumpties.

Inschrijven tot 21 juni via email: info@essenburcht.nl of tel 0342-441866.
Voor meer informatie over de wandeling kunt u bellen naar De Essenburcht op 0342-441866 of naar Harry Brons, op 0342-471439.

Korte beschrijving van de wandeling:
De tocht voert langs de restanten van oude kerkpaden langs de Hervormde kerk, gesticht in 1890 en herbouwd in 1957. De oorspronkelijke oude toren is daarbij opgenomen in de nieuwbouw. We komen langs het Hoevedaarp, al honderd jaar een begrip en sinds kort, door de nieuwste uitbreiding van Kootwijkerbroek, de wijk het Hoevedorp met een plekje op de kaart. De nieuwste wijk betrekt de kerk meteen beter bij de kern van het dorp. Via het Glidje langs een stukje Topperveld, komen we bij de voormalige school, gebouwd in 1888. Een ontwikkeling die net als de Gereformeerde kerk hier voortkwam uit de Doleantie in Kootwijk in 1886. De oude zandwegen langs de Muntboerderijen zijn speciaal voor deze wandeling door de aanwonenden opengesteld, wat deze avond extra bijzonder maakt. Het voert je langs plekken waar je anders niet zo gauw komt. In het verdere verleden vond hier de jaarlijkse ruiterdemonstratie van Voorwaarts uit Essen plaats, de enige grote gebeurtenis in Kootwijkerbroek. En alles stond er dan bomvol met fietsen. Hier tussen de Grote Munt en Schipbroek, de oude grens tussen de maalschappen Garderen en Kootwijk, tussen Garderbroek en Kootwijkerbroek. Door de opengestelde landerijen via het Pastoriebos, een ontwerp van Copijn uit 1890 terug naar De Essenburcht waar het buffet uitnodigend klaarstaat.

 

 

Naar agenda overzicht