Veluws Kampioenschap Hooibalen Laden

Veluws Kampioenschap Hooibalen Laden

Op zaterdag 20 augustus, van 14.00 tot 20.00 uur, vindt het derde Veluwse Kampioenschap Hooibalen laden plaats in Kootwijkerbroek. Oude tijden herleven tijdens dit spectaculaire familie evenement. Welk team heeft de meeste kracht in huis, maar is ook het slimste en behendigste en wordt Veluws Kampioen? Wie wordt de opvolger van team ‘Van Kempen Fourage 2’? Het winnende team mag de wisselbeker mee naar huis nemen en wint bovendien een etentje met aanhang bij De Essenburcht!

Teams van vijf sterke mensen gaan de strijd met elkaar aan. Dus zoek een groep van vijf vrienden, collega’s, buren enz. bij elkaar en geef je snel op. En het zou leuk zijn als er dit jaar ook eens een compleet vrouwenteam deelneemt; dus ook sterke, handige dames, geef je op!

Hooibalen stapelen klinkt misschien eenvoudig, maar is eigenlijk een oud ambacht dat onze vaders en grootvaders vroeger beoefenden. Dat was keihard zwoegen, maar ook was het een kwestie van zo slim mogelijk te werken om zo veel en snel mogelijk de hooibalen van het land te krijgen. En dat is ook nu de bedoeling. Dus als je meedoet, vraag tips aan die boeren die vroeger duizenden hooibalen met in hun handen hebben gehad en op de platte kar hebben gegooid.

Wat is de bedoeling: een oude 16 km trekker met een platte kar rijdt een parcours en tijdens de rit moeten de deelnemers 110 hooibalen op de kar zien te krijgen. Het parcours is niet gewoon een rondje rijden, maar ook kom je onderweg verschillende obstakels tegen. Het gaat er daarbij om dat het zo snel mogelijk gebeurt, maar natuurlijk ook dat de hooibalen (zo compleet mogelijk) op de kar blijven liggen. Je team bestaat uit vijf mensen; iemand die de trekker rijdt, drie bikkels waarvan er twee de balen hooi opsteken op de platte kar en eentje die op de kar staat om ze zo netjes en slim mogelijk op te stapelen. En tenslotte is één van jullie de teamcaptain die alles coördineert. En die hoeft niet lijdzaam toe te kijken, maar mag ook helpen.

Ook is er voor kinderen van alles te doen. We maken een groot ouderwets boerenzwembad van 11 x 5 meter en 60 cm diep; een zwembad van hooibalen met daarin landbouw plastic. Daarnaast zullen we een strandje maken zodat ze kinderen daar in kunnen scheppen, kastelen bouwen, dus veel speelplezier kunnen beleven. Ook komen er luchtkussens te staan en een stormbaan. Kortom, een prachtige dag voor de hele familie!

Het Veluwse Kampioenschap Hooibalen laden wordt georganiseerd door Kulturhus De Essenburcht en de 16 km club Kootwijkerbroek. Geef je met je team op via info@essenburcht.nl of bel naar 0342-441866. En uiteraard kun je hier ook terecht voor je vragen. Deelname is gratis.

Locatie: Driehuizerweg, voorbij de brandweerkazerne. Tot ziens op 20 augustus!